Bentäthetsmottagning

Kontaktuppgifter
Ulla Persson, Osteoporossköterska
Växeltelefon: 035-12 15 30

Pris 
Besök hos Osteoporossköterska och mätning av häl (DXL) 500 kr.

Välkommen att boka tid
Bentäthetsmottagningen ligger på Brogatan 6 på vår specialistmottagning i Halmstad City.

För kännedom.

På grund av det nya avtalet inom gynekologi upphör våra mätningar av Osteoporos med helkropps Dexan på Tudorklinikens gynmottagning. För dig som fortfarande önskar kontrollera skelettet kan vi erbjuda en Hälmätning (DXL). En enklare mätning för kontroll om eventuell vidare utredning.

Med vänlig hälsning Ulla Osteoporossköterska på Tudorkliniken.

I Sverige drabbas var tredje kvinna och var fjärde man av benskörhet. På Tudorkliniken erbjuder vi bentäthetsundersökning. 

Vid en friskvårdskonsultation av bentätheten mäter vi  din häl (enklare variant) på vår bentäthetsmottagning. Undersökningen riktar sig till dig som av olika anledningar har skäl att misstänka benskörhet. Benskörhet, osteoporos, innebär minskad benvävnad och förändringar i benvävnadens struktur. Benskörhet leder till minskad hållfasthet i skelettet och ökar risken för frakturer. Sjukdomen drabbar oss med stigande ålder och en orsak kan vara en ärftlig faktor. Kontroll av riskfaktorer gör du lätt genom att fylla i ett frågeformulär som finns på mottagningen.

Symtom vid benskörhet

Benskörhet ger i allmänhet inga symtom som förvarnar om att benkvaliteten försämrats. Vid benskörhet ökar risken för benbrott i handleder, överarmar, lårbenshalsar, bröst- och ländkotor. För de flesta personer med benskörhet krävs inget större våld för att drabbas av ett benbrott. För brott på kotor kan det räcka med att du lyfter tungt. Brott på kotor kan även uppstå utan våld. Då trycks de försvagade kotorna gradvis samman. Det kallas kotkompression. Det kan ge svår, långdragen värk i ryggen och bidra till att du blir kortare och kutryggig. Övriga frakturer, till exempel handledsbrott, sker oftast genom att man snubblar och faller. Benbrott i handled, överarm, kotor och höftled bör alltid utredas med en bentäthetsmätning. Läkaren gör sedan en bedömning av om du behöver medicinsk behandling. 

Behandling vid benskörhet

Har du benskörhet är det viktigt att förhindra att sjukdomen förvärras. Behandlingen anpassas efter hur benskör du är. Om man har haft benbrott hjälper det inte med bara tillskott av kalcium i kombination av D-vitamin, utan man kan behöva någon annan form av läkemedel.

Benskörhet behandlas med läkemedel som stärker skelettet och minskar risken för benbrott. Vid mättillfället ingår ett samtal med osteoporossköterska där man går igenom mätresultatet, riskfaktorsformulär, kost och motion. Vid behov av ytterligare utredning av benskörhet erbjuder vi en läkarkontakt. Du kan självklart ta med ditt resultat till valfri vårdcentral.